‘MET KANKER SCOOR JE NIET!!!!’

31-maart-2017-fc-oss

Met kanker scoor je niet!

Hoe kom je aan zo’n uitspraak? In het jaar dat ik zelf voor een ernstige vorm van kanker in behandeling was en in mijn omgeving met kanker en dood geconfronteerd werd, kocht mijn man voor ons gezin kaartjes voor een voetbalwedstrijd van Oranje. Ik heb weinig verstand van voetballen maar hij vond dat een juiste plek voor afleiding. Een dagje uit en even niet te hoeven denken aan de uitslag die ik in die (komende) week zou horen. Ga ik dood of krijg ik tijd om mijn jonge kinderen te zien opgroeien?

In het stadion bleven 2 stoelen naast mij leeg. De wedstrijd begon en 2 jongemannen, in beschonken toestand, ploften in de lege stoelen naast mij neer. Ik had een tas met Oranje attributen meegenomen zodat ik mijn omgeving, indien nodig, in het oranje kon steken. De 2 mannen namen dankbaar een oranje pet en sjaal aan om zich in Oranje outfit in de wedstrijd te storten.
Er gebeurde iets op het voetbalveld waar ik niet alles van begreep maar de 2 mannen naast mij sprongen op en brulden het ene kanker-woord over het andere. Ze vielen letterlijk terug in hun stoel, toen ik hen vroeg waarom ze dat riepen. (Ik was juist voor afleiding mee naar het voetbalstadion gegaan en niet om ermee geconfronteerd te worden) Op mijn vraag waren 2 antwoorden mogelijk: De beschonken heren konden hun scheldwoorden die behoorlijk agressief overkwamen tot mij richten of zij zouden zich verontschuldigen. Maar beide gebeurde niet!
De jongeman naast me reageerde van “oh vrouwke dat lucht zo op dat motte ok doen!” Waarop ik zei dan kun je toch ook een ander woord gebruiken. Het woord bloemkool kwam in mij op en daar moest die jongeman hartelijk om lachen. Op het moment dat er weer geschreeuwd moest worden riep hij keihard “Bloemkool” waarop ik samen met man en kinderen ook bloemkool ging roepen. De omgeving deed met ons mee.
De jongemannen bedankten mij na afloop van de wedstrijd, toen ze de Oranje attributen terug gaven, voor de gezellige avond en in een ding hadden ze gelijk het schreeuwen luchtte op mits met de juiste woorden.

En wat heeft dit alles te maken met Stichting Chaja? Veel … heel veel, want daar is het zaadje gelegd voor het schreeuwen wat de heren zo opluchtte, luchtte mij, mits de juiste woorden gebruikt worden, ook op: ‘Met kanker scoor je niet!’
Opluchting is een directe vorm van verwerking merkte ik en hier wilde ik graag lotgenoten kennis mee laten maken. Het zomaar ergens ‘Bloemkool’ te gaan staan schreeuwen is op zijn minst raar, dus heb ik nagedacht over andere mogelijkheden.
Dit (bloemkool) zaadje zette er mij o.a. toe aan om Stichting Chaja op te richten en daar een koor Zingen voor je Leven te beginnen. Een koor waar je niet hoeft te kunnen zingen! Zelfs met keelkanker ben je welkom. De koor-ochtend bestaat uit twee gedeeltes. Eerst een uur stemexpressie dat is zeg maar het gevoel van opluchting zoals het roepen toen in het stadion van bloemkool en daarna zingen. Als ik zing voel ik dat ik leef, dat is wat Chaja koorleden ook zeggen.
Bij Stichting Chaja mogen je emoties er gewoon zijn, dat je er mag zijn, precies zoals je op dat moment bent, met al je verdriet, onmacht, woede of hoop.

Stichting Chaja is er voor mannen en vrouwen en hun naasten en het maakt niet uit welke vorm van kanker je hebt. Niets moet maar alles mag, in groepsverband of individueel en indien nodig bij je thuis.

Stichting Chaja biedt verschillende creatieve/(ver) beeldende activiteiten aan met allemaal hetzelfde doel als het koor; opluchting, afleiding, lachen en ondersteuning. Schilderen zonder dat je kunt schilderen of beeldhouwen of alle ellende van je af schrijven geeft datzelfde gevoel van opluchting. Chaja betekent Leven en dat leven wil je weer zelf voelen. Je overlevingsgevoel is krachtig maar je komt daardoor niet meer toe om te leven.
Stichting Chaja is als het ware een inloophuis maar zonder fysiek dak! We huren geen gebouw, we hebben geen vaste medewerkers die betaald moeten worden. We huren tegen betaling professionals in die de workshops geven. De kracht van Stichting Chaja zit hem in kwaliteit. Ze is actief op diverse verschillende locaties. Dat geeft een kankerpatiënt of naasten een goed gevoel. Plekken waar je niet aan de ziekte herinnerd wordt.

Het koor Zingen voor je Leven repeteert bijv. in de theaterzaal van de Groene Engel in Oss.
Tijdens de pauze in het bruin café worden vriendschappen gesloten voor het leven. Vriendschappen die je nooit verwacht had. Zelf ben ik ben bevriend geraakt met en geïnspireerd door Bram Thomassen*. Een jonge jongen die 2x een hersentumor heeft gehad en die het hele koor energie geeft met zijn optimistische houding.

Bij Chaja hoef je niemand iets uit te leggen.
Chaja biedt je vrijheid om meer te zijn dan ziekzijn.
Chaja biedt je een goed gevoel… en is geen therapie.
Chaja geeft je de afleiding van die ziekte die op dat moment je leven beheerst
Chaja zet het LEVEN voorop en niet het ziekzijn.

Stichting Chaja biedt ook in de laatste levens fase oftewel in de terminale fase ook nog leven. … zoals een mevrouw die zich al weken in comateuze toestand bevond en waar Stichting Chaja muziek thuis heeft gebracht. Ik heb Job, onze jonge muzikale begeleider ( ook muziektherapeut) op het station opgehaald en er naar toe gebracht. Haar man dacht met mij een kopje koffie in de keuken te gaan drinken. Intussen kon Job dan gitaar en piano spelen bij zijn vrouw. Nee zei ik, ik drink geen koffie met u. Job is namelijk voor jullie beiden gekomen en ik kom hem over een uur weer ophalen. Na dat uur maakte haar man de voordeur open met tranen in zijn ogen, want zijn vrouw had tijdens de muziek van Job met haar hand zijn hand gezocht. Iets wat in de afgelopen weken niet meer was voorgekomen.

Nog een voorbeeld van een mevrouw die in het Hospice verbleef. Zij leefde weer op in het hospice en ze wilde wel wat anders dan tv kijken. Kon Stichting Chaja iets betekenen voor haar? Een kunstenaar, verbonden aan Stichting Chaja en ook geschoold in het begeleiden van ernstig zieken is naar haar toe gegaan. Wat was het effect? Deze mevrouw heeft in haar laatste levensweken voor alle kleinkinderen een schilderij gemaakt en ze had nog nooit geschilderd. De gesprekken aan het bed gingen daarna niet alleen over de naderende dood, maar vaker over kleuren mengen, verf tekort en kwasten… Geen angst maar leven tot het einde!

Waar kun jij ons mee helpen?

Het inhuren van muziek of andere begeleidende professionals kosten geld, dus we zijn hoe plat het ook klinkt altijd opzoek naar donateurs. Hiervoor hebben we onze Vrienden actie, een donatie van minimaal € 25,00 maakt je Vriend van Chaja voor een jaar. We zijn een ANBI Stichting dus kun je het opgeven bij de belastingdienst. Elk jaar ontvang je een jaaroverzicht van alles wat we hebben gedaan met dit Vriendengeld en opnieuw het verzoek of je het jaar erop ook Vriend wilt blijven.

Maar ook ondersteunende hulp van ondernemers zijn welkom:
Zoals bedrijven die ons tegen kostprijs bedienen bijv. bij drukwerk.
De materialen die gebruikt worden bij workshops tegen kostprijs kunnen aanschaffen.

Een mooie bijkomstigheid is dat vele deelnemers aan Chaja activiteiten en hun familie/vrienden naderhand klant werden bij deze detaillisten, horeca bedrijven etc
Je bedrijfslogo komt op de website van Stichting Chaja te staan.

Wordt Vriend van Stichting Chaja of geef een donatie.
Inmiddels bestaan we al 12 jaar, dus dat het werkt hebben we al bewezen.

Een Vriendengroet van Marleen van den Berg, voorzitter Stichting Chaja Oss e.o.
Tel: 06-39507185 www.stichtingchaja.nl

* ‘Draadje los’ een interactieve voorstelling, waarin Bram Thomassen op luchtige wijze vertelt over een groot gedeelte van zijn jong en ingrijpend levenspad. Zie ook P.A.Producties

Ontwerp logo ‘Met kanker scoor je niet’: Pieta Besseling